dinsdag 4 november 2014

Passend onderwijs


Passend onderwijs voor elk kind


Alle kinderen moeten een plek krijgen op een school die bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden past. Het doel van passend onderwijs is om elk kind het beste uit te halen.

dinsdag 28 oktober 2014

Steve Jobs scholen... de I-pad school?


Steve Jobs scholen… de I-pad school?

Begin van dit schooljaar zijn de eerste 11 Steve Jobs scholen geopend. In de volksmond, maar ook in de media worden het ook wel I-pad scholen genoemd. En dat is gelijk ook waar de discussies over gaan. Moeten de kinderen wel de hele dag met een I-pad voor hun neus zitten en moet de technologie zo’n grote rol spelen binnen het onderwijs? Zelf ben ik het daar ook wel mee eens. Kinderen zitten al veel te veel met hun neus voor een beeldscherm.

maandag 27 oktober 2014

opdracht 4 Digiborden en Touchcreens

Digiborden en touchscreens in het onderwijs
 
Beste lezers,
Ik ga jullie wat vertellen over de digiborden en touchcreens in het onderwijs.
Ik laat je informeren en inspireren over de interactieve mogelijkheden van een digibord in je klas.

Wat is het verschil tussen een digibord en een touchscreen?

Digiborden en touchscreens zijn 2 systemen met een aantal verschillen. Zo heb je voor een digibord een beamer nodig en bij een touchscreen niet.
Ik zet de belangrijkste verschillen voor je op een rij.

Opdracht 4: Nieuw leermiddel in het onderwijs.

Digitaal leermiddel in het onderwijs


Voordelen van een Ipad:

Voordelen van een Ipad zijn : veel goede apps, makkelijk mee te nemen, geen snoeren, snel opgestart, gebruiksvriendelijk, je kunt er ook mee fotograferen en filmen.
Het voordeel van een Android tablet of laptop is daarentegen dat de prijs lager ligt en dat er open standaard software voor is. Sommigen vinden dat het niet zoveel uit maakt wat voor hardware je neerzet, als je maar zorgt dat er veel individuele werkplekken komen, waar kinderen op tablet of computer kunnen werken. Op een digibord gebeurt alles klassikaal en dat is weinig vernieuwend.
Wie weet is het aanschaffen van een iPad voor de eerste schooldag straks heel gewoon.






woensdag 15 oktober 2014

Beste lezers,

Ik ben Daniëlle en ga iets vertellen over een nieuwe ontwikkeling in het onderwijs.

In het onderwijs zijn er altijd wel nieuwe ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan het passend onderwijs dat nu gekomen is. Wat ook een nieuwe ontwikkeling is, is het handelingsgericht werken. Deze blog geeft meer informatie over het handelingsgericht werken.


dinsdag 14 oktober 2014

opdracht 5, reageren op 2 andere blogs.


Reactie op de blog over autisme van Cézanne Dagevos.

Ik vind het artikel er verzorgd en duidelijk uitzien, ik heb gekozen om op dit artikel te reageren omdat het mijn aandacht trok toen ik voorbij scrolde. De inhoud van de blog is duidelijk verteld en goed te begrijpen, de informatie die erin staat is informatief en bruikbaar.

Als je meer te weten wilt komen over autisme en hoe autisme nou eigenlijk werkt is dit een duidelijke blog om te gebruiken. Alles wat je moet weten over autisme staat er in vermeld. Er staan voorbeelden in over hoe iemand met autisme dingen ziet en er staat in hoe je kinderen met autisme het beste kunt begeleiden en kunt aanspreken.

De blog spreekt mij aan omdat ik het interessant vind om meer te weten te komen over autisme en omdat het voor mij handig is om te weten hoe je kinderen met autisme moet begeleiden. Als ik in de toekomst mijn eigen klas lesgeef op een basisschool en er zit een kind met autisme in dan weet ik hoe je die moet kunnen begeleiden en hoe ik daar mee om moet gaan.

Tips:

-          Vertel wat meer informatie over de begeleiding.

-          Zet kopjes boven verschillende onderwerpen.

Tops:

-          het artikel ziet er verzorgd uit.

-          De tekst is informatief en bruikbaar.

Reactie op de blog over het syndroom van down van Esther van Holland.

Het artikel ziet er duidelijk uit, maar als je snel scrolt scrol je er snel voorbij omdat het niet echt een pakkende introductie heeft. De blog is goed te begrijpen.

Er word in de blog veel verteld over wat het syndroom van down is en welke verschillen er zitten tussen met mensen met het syndroom van down. Er word verteld waaraan je het kunt herkennen en hoe je een kind met het syndroom van down het beste kunt begeleiden.

Er staat ook een praktijkvoorbeeld in de blog en dat spreekt mij erg aan, dan krijg je als lezer een duidelijk voorbeeld uit de praktijk over de begeleiding van iemand met het syndroom van down. Als ik in de toekomst mijn eigen klas les zou gaan geven en er zit iemand in met het syndroom van down kan ik in deze blog alvast goed lezen hoe het ongeveer gaat met een kind met het syndroom van down in de klas.

Tips:

-          Zet kopjes boven de verschillende onderdelen.

-          Ga wat verder in op de begeleiding van een leerling met het syndroom van down.

Tops:

-          Het is een duidelijk en samenhangend verhaal.

-          Er staat bruikbare informatie in.

opdracht 4 passend onderwijs.

Passend onderwijs.

In dit artikel ga ik het hebben over passend onderwijs.
Passend onderwijs is ingegaan in september 2014.
In dit artikel ga ik vertellen wat passend onderwijs inhoud en wat dat veranderd voor basisscholen.

Veel leesplezier!

Opdracht 4:  Het gebruik van het digibord.

Passend onderwijs

Passend onderwijs

In dit artikel ga ik het hebben over passend onderwijs. 
Passend onderwijs is in september 2014 ingegaan.
In dit artikel kunt u lezen wat passend onderwijs inhoudt, maar ook hoe dat is voor basisscholen.

maandag 13 oktober 2014

Opdracht 3, met een juiste gebruiksaanwijzing kom je heel ver

Autisme heeft een nationale week van 2 tot 9 april. In deze week wordt er extra aandacht gegeven aan autisme.

Jaarlijks melden er zo'n 1000 kinderen bij de stichting kinder- en jeugdpsychiatrie De Praktijk en Triversum met het vermoeden van autisme.



Opdracht 3: bij deze opdracht ga ik een artikel over het syndroom schrijven, hierin staat wat het syndroom van down is en hoe je het kan begeleiden.


opdracht 4, passend onderwijs.


Passend onderwijs

Alle kinderen verdienen goed onderwijs. Dat is onderwijs waar ze zich op hun gemak voelen en waar ze genoeg worden uitgedaagd maar waar ook rekening word gehouden met de beperkingen van een leerling. Kinderen gaan als het kan zo veel mogelijk naar het regulier onderwijs. Het speciaal onderwijs blijft wel bestaan maar is alleen voor kinderen die daar op hun plek zijn.
 

Opdracht drie: ADHD

ADHD

ADHD is een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Kinderen met ADHD hebben vaker en sterker dan de meeste andere kinderen problemen met:
  • Aandacht en concentratie:
    zij vinden het moeilijk om hun aandacht blijvend op een taak te richten en zich niet door allerlei prikkels uit de omgeving te laten afleiden
  • Hyperactiviteit:
    ze zijn, vooral op jongere leeftijd, voortdurend in beweging. Ze zijn vaak snel opgewonden en gefrustreerd. Vaak voelen zij een grote onrust van binnen. Stil zitten en rustig zijn kost ongewoon veel energie.
  • Impulsiviteit:
    zij doen voordat ze denken. Ze houden zich niet (ook niet onbewust) bezig met de gevolgen van hun gedrag; de 'remfunctie' ontbreekt.
  • Regelfuncties:
    ze vinden het moeilijk te plannen, en om hun emoties, motivatie en alertheid te reguleren en eerdere ervaringen te laten meespelen bij beslissingen en verwachtingen over de toekomst. Ze reageren daardoor ook anders op beloning en straf.

Zwakbegaafdheid in de klas


Het woord zegt je misschien wel wat, het heeft vast iets te maken met minder slimme kinderen. Maar wat het precies inhoudt en hoe je ermee om moet en hoe je ermee om moet gaan in de klas. Dat lees je hier in dit artikel.


Opdracht 3:

opdracht 3, dyslexie.


Dyslexie

Dyslexie betekent letterlijk: niet kunnen lezen. De term komt uit het Grieks. Dys = niet goed functioneren, beperkt, en lexis = taal of woorden.

Bij dyslexie gaat lezen, spellen en ook zelf schrijven  heel moeizaam, terwijl iemand wel een gemiddelde intelligentie heeft. Er is alleen sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen kunnen verklaren. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor.

Officieel wordt dyslexie in het Nederlands aangeduid als ‘een hardnekkig probleem met het aanleren en het vlot toepassen van het lezen en spellen op woordniveau.’

Hardnekkigheid is een belangrijk kenmerk van dyslexie, niet alleen bij het leren lezen en spellen, maar ook bij het snel en vlot kunnen lezen.

Opdracht 4

Passend onderwijs, een nieuwe ontwikkeling.


Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Onderwijs dat leerlingen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun beperking. Kinderen gaan, als het kan, naar het regulier onderwijs. Zo worden ze zo goed mogelijk voorbereid op een vervolgopleiding en op een plek in de samenleving. Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor kinderen die daar het best op hun plek zijn. Alle leerlingen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Dit is het uitgangspunt van passend onderwijs. Doel is om elk kind uit te dagen het beste uit zichzelf te halen.

opdracht 3 dyslexie

Dyslexie

Het word ook wel woordenblind genoemd. Bij dyslexie gaat het om lezen, spellen en ook schrijven. Het gaat om dyslexie als het geen andere leesproblemen kan aantonen.
Het kan een leesprobleem en spellingsprobleem zijn maar kan ook los van elkaar.

De term komt uit het Grieks en latijn, dys= niet goed functioneren, lexis= taal of woorden.

De definitie is ‘een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/ of spellen op woordniveau.

maandag 6 oktober 2014

Opdracht 4: Steve Jobsschool Arnhem.

"Steve Jobsschool? Ze leren het ook nooit in het onderwijs."

Tegenwoordig is Steve Jobs het voorbeeld in de creativiteit van het onderwijs. Er komen scholen waar de moderne technologie de talentvolle leerlingen gaat helpen een ontwikkeling door te maken waarbij ze gelukkiger, beter voorbereid op de moderne tijd en vaardiger worden.

Opdracht 4: Ontwikkeling en ondersteuning van onderwijs

Onderwijsraad: Ontwikkeling en ondersteuning van onderwijs.

Veel aandacht voor verbetering en vernieuwing van het onderwijs is van groot belang om het van hoge kwaliteit te garanderen. Het is daarom belangrijk dat scholen, leraren, onderzoekers en onderwijsontwikkelaars goed samenwerken.

passend onderwijs.

Passend onderwijs.
Wat is het passend onderwijs? En hoe werkt dit?

Meester

Het blad ''Meester" is geschreven voor Meesters, maar hij is natuurlijk ook voor de juffen.
Het blad is verdeeld in 7 delen:


  • Interviews
            Ruud van Nistelrooy

MEESTER!

Tijdschrift: Meester.

Het tijdschrift is geschreven voor mensen werkzaam in het onderwijs, met de nadruk op mannen. Het tijdschrift 'meester' is een speciale uitgave van het tijdschrijft 'juf'.
Het jonge kind.
Jongens, hoe anders zijn ze dan meisjes?
 
Er wordt al lang gediscussieerd over de vraag: Jongens, hoe anders zijn ze dan meisjes?
Met name het gedrag, voorkeuren en belangstelling tussen de jongens en meisjes.

Opdracht 3: PDD NOS

PDD-NOS
 
Voor kinderen met de autisme spectrum stoornis PDD-NOS is een veilige omgeving op school en een goede begeleiding in de klas heel belangrijk. Dit zal het gedrag in de klas van deze kinderen ten goede komen. Lees hieronder meer over kinderen met PDD-NOS op school en wat PDD-NOS inhoudt.




Veilige omgeving

Kinderen met PDD-NOS hebben moeite met sociale interacties en kunnen zich minder makkelijk afstemmen op verwachtingen van de omgeving. Dat heeft gevolgen voor het gedrag in de klas van deze kinderen.
Voor kinderen met PDD-NOS is een voorspelbare en veilige omgeving belangrijk. Dat betekent dat de omgeving zich voor een deel aan het kind zal moeten aanpassen. Het is belangrijk dat de leerkrachten van deze kinderen zich dat realiseren en dat ze inzien dat het starre gedrag wordt geleid door angst en geen kwestie is van koppigheid.

Ontwikkeling

Een van de kenmerken van kinderen met PDD-NOS is dat ze een vertraagde taalontwikkeling hebben. Ook kunnen alle niveaus van intelligentie mogelijk zijn, in tegenstelling tot het syndroom van Asperger, dat alleen bij normaal tot hoogbegaafde kinderen voorkomt.
Kinderen met PDD-NOS verschillen net zoveel van elkaar als andere kinderen en ook zij ontwikkelen zich. Ze hebben weliswaar een aantal gezamenlijke kenmerken en vertonen vaak ander gedrag in de klas, maar vaak zijn er tussen hen nog meer verschillen dan overeenkomsten. De problemen veranderen met de leeftijd.
Ook de eisen die aan kinderen worden gesteld veranderen met de leeftijd (de klas waar ze in zitten). Vooral de overstap van basisschool naar middelbare school is soms erg groot. Dat kan van grote invloed zijn op het gedrag in de klas. Lees meer op de website:http://www.overgangpovo.nl/Algemeen/Supplementen/Autisme over de overgang van primair naar voortgezet onderwijs.

Opdracht 3: ADHD

ADHD


 Wat is AD(H)D?

De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. In het Nederlands: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Kinderen met ADHD hebben vaker en sterker dan de meeste andere kinderen problemen met:
  • Aandacht en concentratie:
    zij vinden het moeilijk om hun aandacht blijvend op een taak te richten en zich niet door allerlei prikkels uit de omgeving te laten afleiden
  • Hyperactiviteit:
    ze zijn, vooral op jongere leeftijd, voortdurend in beweging. Ze zijn vaak snel opgewonden en gefrustreerd. Vaak voelen zij een grote onrust van binnen. Stil zitten en rustig zijn kost ongewoon veel energie.
  • Impulsiviteit:
    zij doen voordat ze denken. Ze houden zich niet (ook niet onbewust) bezig met de gevolgen van hun gedrag; de 'remfunctie' ontbreekt.
  • Regelfuncties:
    ze vinden het moeilijk te plannen, en om hun emoties, motivatie en alertheid te reguleren en eerdere ervaringen te laten meespelen bij beslissingen en verwachtingen over de toekomst. Ze reageren daardoor ook anders op beloning en straf.

dinsdag 30 september 2014

maandag 29 september 2014

opdracht 2 artikel pesten

Zo pak je als ouder een pestkop aan
 
 
Als ouder is het erg genoeg wanneer je kind gepest wordt, de ouders van pestkoppen  hebben ook problemen. Ze hebben vaak geen idee dat ze de speelplaats voor anderen onprettig maken.


Het herkennen dat je kind een pestkop is moeilijk. Als ouders heb je het kind niet zo opgevoed. Als je vermoeden hebt kan je het kind in de gaten gaan houden. Het begint vaak met het pesten van broers en zussen. Ook onbeleefd gedrag vertonen.

Dyslexie opdracht 3


Dyslexie betekent letterlijk: niet kunnen lezen. Bij dyslexie gaat lezen, spellen en ook zelf schrijven, gezien de leeftijd en het onderwijsniveau, veel te moeizaam, terwijl iemand wel een gemiddelde intelligentie heeft. Er is alleen sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen kunnen verklaren. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor.

Opdracht 2: De wereld van het jonge kind

Opdracht 2: Samenvatting Buiten spelen en leren

De meeste kinderen vinden buiten spelen de leukste activiteit op school. De meeste kleuterleerkrachten vinden het heel ontspannend. Maar ook dit onderdeel vraagt de inzet van de leerkracht om de kleuters optimale ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.
Hierover gaat het in dit artikel in het vaktijdschrift De wereld van het jonge kind.

Keuzes maken
Voor een leerkracht met haar groep buiten kan gaan spelen, zijn er op schoolniveau al keuzes gemaakt, waarbij besproken is:
  • welke ervaringen willen we buiten voor de kinderen mogelijk maken
  • hoeveel tijd kunnen de kleuters buiten doorbrengen
  • hebben de kleuters een eigen speelgedeelte ter beschikking
  • hoeveel kinderen mogen er tegelijk buiten zijn

Jeugd in School en Wereld samenvatting


Jeugd in School en Wereld. Pesten in het heden en verleden.

Weet je nog ? een bril of een beugel en rood haar. Die leerlingen die ooit op het schoolplein uitgescholden en getapt werden. Door klasgenoten die dag in dag uit de leerlingen pesten. Dat soms de gene die gepest werden s ’nachts wakker werd in het zweet van angst.



Er is bewezen dat het pestgedrag minder wordt. maar er word nog steeds 8 procent gepest op hun werk of school. Dit komt door de variatie in levensstijl en cultuur veranderd is. Vaak zwijgen slachtoffers uit schaamte. De gevolgen van pesten zijn:

- Sociaal isoleren

- Bespotten

- Roddelen

- Dreigen

- Lichamelijk geweld

- Seksuele intimidatie

- Ziekte verzuim

Het toename van de extra aandacht voor pesten heeft onderwijskrachten extra alert gemaakt op signalen. En menig docent loopt naar een samenscholing van kinderen bij het fietsenhok of op het plein om te kijken wat zich daar afspeelt en grijpt zondig in. veel leerkrachten zijn bang om in te grijpen om dat het desbetreffende kind het verhaal zou verdraaien. Waardoor ouders verhaal komen halen waar om hun kind straf heeft gehad. Dit soort situaties lijden vaak tot misverstanden. In hete onderwijs komen pesterijen binnen de collega’s weinig voor. Pesten komt vaak voor bij mensen in een kwetsbare positie, ook mensen die niet strek verbaal zijn. Maar soms gebeurt het om een onduidelijke reden. Simpelweg omdat ze jou moeten hebben. Net als vroeger. Ben je eindelijk volwassen sta je weer op het schoolplein.
















Wil je meer weten ga naar: http://www.jsw-online.nl/jsw/

Dit is opdracht 2 van vakliteratuur.

Bij deze opdracht maak ik een samenvatting van een artikel wat ik op internet heb gevonden.

Het kopje is 'Taal en (wiskunde) leren'.





Er zijn 2 belangrijke functies van taal:

  • de sociale functie: het communiseren met anderen
  • de individuele functie: taal als middel voor ons denken

Vaak werken deze functies samen en kan je ze eigenlijk niet alleen gebruiken. Dus denken en communiseren gaat bijna altijd samen.

Een psycholoog, Vygotsky, zoekt dit allemaal uit en is hier erg in geinteresseerd. En ook was vroeger Whorf hier ook al in geinteresseerd. Whorf vond dat ons denken en onze kennisverwerking bepaald worden door onze taal, hiermee zijn nog meer mensen het mee eens.

Verder zijn er tegenwoordig veel buitenlanders en ga je pas echt goed merken hoe belangrijk nederlands op de basisschool is.

Barton bestudeert verschillende talen om te laten zien hoe wiskundige ideeën daarin worden uitgedrukt en laat daarmee zien hoezeer taal en wiskunde verstrengeld zijn. En ook dat in elke taal wiskunde ook anders is. Dus zonder taal is er geen wiskunde.
Het leren van wiskunde betekent dan ook op een bepaalde manier met elkaar communiseren in een bepaalde taal. Dit betekent niet dat alle reken-wiskundige denkprocessen talig van aard zijn, want ze verlopen deels ook in beelden en zijn deels zo sterk verkort dat er taal noch beelden aan te pas komen. Bij wiskunde is daarbij ook sprake van een specifieke symbolentaal.


 
http://www.taalgerichtvakonderwijs.nl/literatuur/vakspecifiek/Eerde_2009__Rekenen-wiskunde_en_Taal__Panamapost.pdf/
Vakliteratuur Onderwijsassistent.

Beste lezers,

Ik ben Daniëlle, en in deze blog ga ik een artikel schrijven over een gedragsstoornis namelijk ADHD. Ik ga vertellen wat het inhoud (kenmerken) en hoe je als deze leerling het beste kunt begeleiden in het onderwijs.



opdracht 3 Dyslexie

Dyslexie.

In dit artikel ga ik het hebben over dyslexie.
Ik ga beschrijven wat dyslexie is, Hoe je iemand met dyslexie kunt begeleiden en ik ga tips geven waar collega's iets aan hebben.

Veel leesplezier

Bekijk een video over dyslexie: https://www.youtube.com/watch?v=a5pGC8V_9Ow


 


Opdracht 1: De wereld van het jonge kind

Opdracht 1 Vaktijdschrift

Dit tijdschrift is geschreven voor leerkrachten die werken in het basisonderwijs.
Ook is het geschikt voor ouders die kinderen hebben op het basisonderwijs. Het is
een vakblad over ontwikkeling, opvoeding en onderwijs. Per tijdschrift zijn er drie
coverartikelen. In deze uitgave zijn dat: 30 jaar ervaringsgericht onderwijs, vrij met
water en zand en ICT in groep 3. Buiten de coverartikelen zijn er ook nog andere artikelen.
Bijvoorbeeld het prentenboek van de maand en Aan de slag!

Ik zou dit blad zeker aanbevelen bij collega's. De onderwerpen die worden besproken in dit tijdschrift zijn zeker geschikt voor leraren en leraressen, maar bijvoorbeeld ook voor onderwijsassistenten en pedagogische werkers. De onderwerpen worden duidelijk uitgelegd. In de rubriek Aan de slag! staat steeds een boek centraal waaruit leerkrachten ideeen kunnen putten die aansluiten bij hun week- of maandthema.
Kinderen met ernstige beperkingen gaan niet meer per definitie naar het speciaal onderwijs. Wanneer ouders kiezen voor het regulier onderwijs krijgt het kind een rugzakje met financiele middelen mee voor extra ondersteuning. In dit tijdschrift geven ze hierover voorbeelden en leggen ze uit hoe je met deze kinderen kunt omgaan.

Opdracht 2


Slaap kindje slaap.

dinsdag 23 september 2014

Opdracht 3: Autisme: met een juiste gebruiksaanwijzing kom je heel ver

Alkmaar op zondag: Autisme, met een juiste gebruiksaanwijzing kom je heel ver.

De nationale autisme week is van 2 tot 9 april. In deze week wordt er landelijk extra aandacht aan autisme besteedt.

Jaarlijks melden zich zo'n 1000 kinderen bij de stichting kinder- en jeugdpsychiatrie De Praktijk en Triversum met het vermoeden van autisme.

Het is belangrijk om autisme op tijd te signaleren, op deze manier kan alle passende hulp worden ingezet. Zodra er een passende 'gebruiksaanwijzing' is gevonden, kan het kind prima funtioneren in de samenleving.

In dit artikel staat Alex centraal, een jongen met autisme.
 

Misbruik inktzwarte bladzijde in historie katholieke opvoeding en onderwijs.


Iedereen heeft er wel van gehoord, het misbruik in de katholieke kerk, maar ook op de katholieke scholen en internaten. Schooljournaal heeft er een artikel aan gewijd. Daarin wordt uitgelegd hoe het heeft kunnen gebeuren en waarom het zo lang een geheim is gebleven.

maandag 22 september 2014

Opdracht 3: Autisme

Autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij informatieverwerking op een andere manier werkt. Hier word je mee geboren, het ligt niet aan de opvoeding. Alle prikkels die mensen met autisme
waarnemen, verwerken de hersenen op een andere manier. Hierdoor krijgen ze een mix van sterke en zwakke eigenschappen.
 



opdracht 2: samenvatting


Beter inspelen op vragen van ouders.

 
Ik heb gekozen voor het artikel ‘beter inspelen op vragen van ouders’ uit het tijdschrift KIDDO

Kiddo is een pedagogisch tijdschrift voor mensen die in de kinderopvang werken. Het artikel gaat over de communicatie tussen ouders en het team van een kinderdagverblijf en hoe een kinderdagverblijf beter kan inspelen op de vragen van ouders.



Opdracht 3 Autisme

Autisme

Autisme is een aangeboren pervasieve ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen op het gebied van sociale interactie en (non-)verbale communicatie en door een beperkt, repetitief of stereotiep gedragspatroon. De stoornis is op zeer jonge leeftijd lastig te diagnosticeren. 


Voor leerlingen met autisme is het belangrijk dat school structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid biedt. Dit geldt zowel in het gewone als het speciale onderwijs. Voor kinderen met autisme moet ‘wie, wat,waar, wanneer en hoe’ altijd duidelijk zijn.
Een veelgebruikt hulpmiddel om structuur te bieden is een duidelijk dagprogramma dat bijvoorbeeld met pictogrammen wordt weergegeven. Als er veranderingen in het dagprogramma zijn, moet zo veel mogelijk dit van te voren aangekondigd worden.Ook een duidelijk ingedeelde ruimte helpt: op school bijvoorbeeld vaste plekken voor spullen, een vaste werkplek. Veel leerlingen met autisme hebben baat bij een ‘time out’ plek waar hij of zij zich kan terugtrekken als de prikkels even te veel zijn geworden.
Vakliteratuur onderwijsassistent.

Beste lezer,

Ik ben Daniëlle en ik heb het vaktijdschrift: De wereld van het jonge kind gekozen.
In mijn vorige blog heb ik beschreven waar dit tijdschrift over gaat en voor het is bedoeld.

Deze blog gaat over één van de artikelen uit dat tijdschrift. Het artikel dat ik ga samenvatten heet: Tijd voor een spelletje! In de vorige uitgave hebben ze al een artikel geschreven over het onderwerp spelletjes namelijk gezelschapsspelletjes. In dit artikel gaan ze verder met dit onderwerp.

Schooljournaal (opdracht 1)

Het tijdschrift waar ik iets over ga bloggen heet: Schooljournaal.
De eerste indruk van het tijdschrift vond ik een beetje saai, maar je weet wat ze zeggen... Beoordeel een boek niet op de kaft.

Eindelijk vier


Eindelijk 4
 
 
Dit artikel komt uit ' De wereld van het jonge kind'. Dit is een vakblad voor ontwikkeling, opvoeding en onderwijs. Hij is uitgegeven door Noordhoff uitgevers, het nieuwe Wolters-Noordhoff.
 
 
 
 
 
 
Hallo ik ben Esther en ik heb gekozen voor het tijdschrift van JSW dat gaat over taal bij realistisch rekenen.

dinsdag 16 september 2014

Opdracht 2: De wereld van het jonge kind.

                        Horen, zien en... spreken                
                                    Communiceren met jonge kinderen



HJK (de wereld van Het Jonge Kind) bestaat al 40 jaar en is het bekendste vakblad over scholing, ontwikkeling en opvoeding van jonge kinderen.
Het is bestemd voor professionals die in het onderwijs of in de kinderopvang werken met kinderen van 3 tot 8 jaar.
HJK biedt actuele en betrouwbare vakinformatie en maakt daarbij direct een koppeling tussen theorie en praktijk.
Met achtergrondartikelen, prikkelende columns, tips, recensies en interviews is het een praktisch en inspirerend vakblad.


Communiceren is contact
Hoe ouder het kind, des te dringender is het beroep van mensen op het kind om taal als communicatiemiddel te gebruiken. Taal is voor kinderen, voor jongens meer nog dan voor meisjes, een instrument om
mee te spelen om taalgrapjes mee uit te halen en met de meervoudige betekenissen te spelen.

Communicatie, en dus ook contact, is enorm afhankelijk van taal.
Mensen vinden het behoorlijk lastig om zonder taal
contact te maken.
Zij willen graag dat non-verbale dingen verwoord worden, zodat we er meer op kunnen vertrouwen.



Opdracht 2: Meisjes zijn beter dan jongens

Onderwijs:

Jongens presenteren in het onderwijs minder goed dan meisjes.
Dat is wereldwijd een bekend probleem, maar niemand kan verklaren waarom de jongens steken laten vallen.
Ook in de politiek heerst er grote verdeeldheid over de mogelijke oorzaken van het probleem.

Onderzoek achterstand jongens:

De onderzoekers van de Radboud Universiteit van Nijmegen, concludeerden in hun onderzoek dat jongens niet in prestaties, maar wel in sociaal-emotionele ontwikkeling op de basisschool achterlopen op meisjes.
Leraren kregen vragen over de werkhouding en het sociale gedrag van hun leerlingen.
Meisjes werken nauwkeuriger terwijl jongens veel sneller de kop laten hangen.
Tevens komt naar voren dat jongens meer hun eigen zin willen doordrukken, in tegenstelling tot meisjes.
In groep 8 zijn de verschillen groter dan in groep 2.

Opdracht 2: Knokken om hoogbegaafd kind


De Trouw: Knokken om hoofdbegaafd kind door VWO te loodsen.

Robin is autistisch en dyslectisch, het is hem toch gelukt om binnen zes jaar zijn VWO diploma te halen. Hij kan met zijn bètaknobbel nu wis- en natuurkunde studeren. Waar hij heel goed in is. Maar zonder de hulp van zijn moeder was Robin nooit zover gekomen. Scholen weten namelijk niet wat ze met deze a-typische kinderen aan moeten.

Opdracht 2: Het verschil tussen basis- en speciaal onderwijs.


DRS magazine online: Het verschil tussen regulier- en speciaal onderwijs.

Ellen de Jong en Wilma Veldhoen solliciteerden in 2001 op een basisschool: Ellen van SBO "de Akker" naar BO "de Rehobothschool" en Wilma van de Rehobothschool naar de Akker. Dit zijn twee verschillende typen onderwijs. Een goede reden om de bekijken hoe zij de verschillen tussen regulier- en speciaal basisonderwijs ervaren. Ik heb hun meningen samengevat.

In het orginele artikel word gesproken over het verschil tussen basis- en speciaal onderwijs. Ik heb dit in mijn samenvatting veranderd, omdat het SBO ook onderdeel is van het basisonderwijs.


''Meester'' vakliteratuur opdracht 1


Vak: Vakliteratuur

''meester''.
Eerst zal ik mijzelf even voorstellen, ik ben Thomas Merison a.k.a. Meester Thomas.Ik doe nu zelf de opleiding onderwijsassistent en ik verdiep mij vaak in literatuur over het onderwijs.Dit artikel gaat deze keer over het blad ''meester''.

Deze onderwerpen komen tepas in ''meester''.
-Interviews
-Portretten
-Om te doen (activiteiten)
-Columns
-Test
-En ook (Strip, meester&co, Hebbedingen)

Over het tijdschrift:

Ik vind dit tijdschrift erg goed en leuk voor meesters en juffen.
Dat vind ik omdat er heel veel wordt gesproken over onderwerpen die je dagelijks meemaakt als leerkracht zijnde.
Het is vooral leerzaam omdat er van alle kanten situaties worden besproken die leerkrachten hebben meegemaakt of meemaken op het moment, Als je dan zelf in zo'n situatie komt weet je al een beetje hoe je kan handelen.
Ook wordt er in beschreven wat voorn methodes de scholen gebruiken en hoe zij te werk gaan, kijken hoe anderen dingen aanpakken kan heel leerzaam zijn.
Ook worden er ideeën opgedaan voor lessen waar iedereen wat aan kan hebben.

Kwart vo-scholen haalt urennorm niet.

In dit blogbericht ga ik een artikel samenvatten.
Het artikel heet: 'Kwart vo-scholen haalt de urennorm niet.'         Het artikel is afkomstig uit het   tijdschrift: 'Onderwijsblad 11, De superleraar bestaat.
Veel lees plezier.
 

maandag 15 september 2014

opdracht 1:


Het tijdschrift KIDDO is een pedagogisch tijdschrift voor mensen die in de kinderopvang werken.

opdraht 1 week 1/2

Het tijdschrift 'KIDDO' is een pedagogisch tijdschrift voor mensen die in de kinderopvang werken.

Opdracht 1: De wereld van het jonge kind (+ Cézanne)

Vakschrift: De wereld van het jonge kind.

Dit vakblad is voor leraren en alle betrokkenen bij het jonge kind. Het is gericht op ontwikkeling, opvoeding en onderwijs. De hoofdonderwerpen zijn geheim geweld, de bouwhoek leeft! en een kind met autisme in de klas.

Andere onderwerpen die voorkomen behandeld worden:
  • Nee mijn tas!
  • Aan de slag!
  • Spelend leren: bewegings- en dansspelen
  • Aarde-kinderen
  • Leren met een regenbui
Ik vind dit blad zeker geschikt voor leraren en andere betrokken. Er komen onderwerpen in voor waar elke leerkracht mee te maken kan krijgen of misschien al mee te maken heeft. Ook is dit vakblad geschikt voor pedagogisch werkers.





Opdracht 2; Het jonge kind

Rouwverwerking

Jonge kinderen krijgen vijwel allemaal te maken met verliezen. Dit kan gaan om geliefde mensen of dieren uit hun wereld die verdwijnen. "Dood" is een woord dat ze kennen en gebruiken in hun gesprekjes en hun spel, maar ze weten niet precies wat het inhoudt.
Ze weten dat mensen en dieren dood gaan, maar het definitieve karakter van dood beseffen ze niet.

Scheiding van de ouders is voor kleuters ook moeilijk te begrijpen. Kleuters hebben nog een magisch wereldbeeld en zijn egocentrisch. Dit kan bij scheiding schuldgevoel geven. Bij verhuizing is alles wat makkelijker uit te leggen en kan contact vaak nog via te telefoon of door middel van logeren in stand gehouden worden, want pijnlijk blijft het.

Anne Rosendal , Opdracht 1

meester

ook voor juffen!
Vakliteratuur Onderwijsassistent.


Beste lezers,

Ik ben Daniëlle en deze blog gaat over vakliteratuur in het onderwijs.
Het vaktijdschrift dat ik heb gekozen is: De wereld van het jonge kind.
Dit vaktijdschrift is geschreven voor onderwijzers maar ook voor opvoeders.
Het vaktijdschrift is een vakblad voor ontwikkeling, opvoeding en onderwijs.
Elk artikel is geschreven door een andere auteur.

Onderwijsblad 11, De super leraar bestaat

Wij hebben gekozen voor het tijdschrift: Onderwijsblad 11. Dit tijdschrift is geschreven voor leerkrachten van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroeps onderwijs en hoger beroepsonderwijs

In deze blog kun je mijn mening lezen over dit tijdschrif.




Onderwijsblad 11, De super leraar bestaat.

Ik hebben gekozen voor het tijdschrift: Onderwijsblad 11.
Dit tijdschrift is geschreven voor leerkrachten van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroeps onderwijs en hoger beroeps onderwijs.

In deze blog ga ik het een en ander beschrijven.
de opbouw, de lay-out en nog veel meer dingen.

een link over het blad, klik hier http://oblivionsoave.wordpress.com/2012/06/11/de-superleraar-bestaat-en-hij-geeft-les-in-finland/




Hemel en Aarde


Dit tijdschrift heet Hemel en Aarde. Met dit tijdschrift kunnen leraren verhalen voorlezen aan de hand van een thema. Het is een godsdienstig tijdschrift. En kan verteld en voor gelezen worden tijdens de kring. Elke maand is er weer een nieuw thema. Het thema van dit nummer is Moslim. Ik vind dit tijdschrift een goed en leerzaam middel. Het leuke aan dit tijdschrift is dat het een les is wat je kan voorlezen met allemaal leerzame verhalen. Het tijdschrift is in gedeeld in onderbouw en middenbouw en bovenbouw. Het tijdschrift is handig en flexibel. Je kan gemakkelijk het juiste verhaal vinden. Het tijdschrift ziet er ook goed en verzorgt uit. Het nodigt je uit om een leuk verhaal voor te lezen.

Opdracht 1 Blog vaktijdschrift "Meester"

Vaktijdschrift "Meester"

Geschreven voor: Meesters en juffen.
Onderwerpen:
  • Meer mannen voor de klas
  • Een-tweetje met Ruud van Nistelrooy
  • Metro of macho
  • Techniektoets
  • Gedicht
  • Column Erik van Os
  • Van overblijfvader tot conciërge
Ik vind dit tijdschrift zeer geschikt en interessant voor meesters en ook voor juffen. Dit omdat hier de onderwerpen aan bod komen waar een meester of juf vaak ook mee loopt. Het is handig omdat er ervaringen van andere juffen en meesters worden gedeeld. Hier heeft iedereen dan wat aan want misschien heb jij dit dan ook al meegemaakt. Ook gaat het om bepaalde methodes die scholen gebruiken wat handig is voor andere scholen om in te kunnen zien wat men gebruikt in hun systeem.
Ook worden er ideeën opgedaan voor lessen waar iedereen wat aan kan hebben.

donderdag 11 september 2014

Onderwijsblad 03, Het verwende kind

Onderwijsblad 03, Het verwende kind

Mijn gekozen vaktijdschrift gaat over het onderwijs.
Het is geschreven voor leerkrachten van het basisonderwijs, voorgezet onderwijs, middelbaar beroeps onderwijs en hoger beroepsonderwijs.


De onderwerpen zijn:
- Fronsen bij prestatiebeloning.
- Wat als je leerling dreigt te worden uitgezet.
- Staking: 'Wanneer het kan moet je je bek opentrekken'
- Perfecte storm treft de pensioen kassen
- Geen add, adhd of odd... Gewoon een verwend nest.

Mijn mening:
Ik heb dit tijdschrift gekozen, omdat het vanaf de buitenkant er leuk uit zag en het sprak me wel aan.
Er staan veel informatie in waarvan je kunt leren.
Het tijdschrift ziet er kleurrijk uit en is duidelijk ingedeeld.
Het is handig, omdat er ook ervaringen van leraren worden gedeeld.
Er staan ook tips in over leerlingen dat leerkrachten kunnen gebruiken in het onderwijs.