maandag 13 oktober 2014

opdracht 4, passend onderwijs.


Passend onderwijs

Alle kinderen verdienen goed onderwijs. Dat is onderwijs waar ze zich op hun gemak voelen en waar ze genoeg worden uitgedaagd maar waar ook rekening word gehouden met de beperkingen van een leerling. Kinderen gaan als het kan zo veel mogelijk naar het regulier onderwijs. Het speciaal onderwijs blijft wel bestaan maar is alleen voor kinderen die daar op hun plek zijn.
 

Met de invoering van het passend onderwijs krijgen scholen zorgplicht, dit betekend dat de scholen ervoor moeten zorgen dat er voor alle kinderen een passende plek is in de school en het onderwijs. En dat betekend ook dat de school de passende begeleiding moet bieden als een leerling die nodig heeft. Als een school die begeleiding niet kan bieden dan word er gekeken of de leerling naar een andere reguliere basisschool kan of dat de leerling naar het speciaal onderwijs moet. In het schoolondersteuningsprofiel legt een school vast welke ondersteuning het kan bieden. Leraren en ouders mogen daar advies voor geven in een medezeggenschapsraad.

 
Hoe gaat het passend onderwijs in zijn werk?
Ouders melden hun kind aan op een school naar voorkeur en de school kijkt of het kind de juiste begeleiding kan krijgen op de school en anders word er gekeken naar een andere reguliere basisschool of naar een school met speciaal onderwijs.

Als een school meer informatie over een kind nodig heeft om te kijken op welke school het kind het beste past, mag de school naar informatie vragen bij de ouders van het kind. Als de school geen passend onderwijs kan bieden dan moeten ze een andere passende plek voor het kind zoeken. Dit gebeurt in overleg met de ouders van het kind.

Kinderen worden in de toekomst minder snel in het speciaal onderwijs geplaatst en er worden meer mogelijkheden gezocht om ze op het regulier onderwijs een goede plek te bieden.

1 opmerking:

  1. Hallo Britt,

    Interessant onderwerp omdat dit erg speelt op basisscholen (regulier & speciaal).
    Het is in duidelijke taal geschreven en handig dat er een filmpje bij staat.
    Ik heb hier wat aan in mijn stage en ik denk dat ander onderwijzend personeel hier ook iets aan heeft. Als tip zou ik je willen meegeven dat het leuk is om er een praktijkvoorbeeld neer te zetten.

    Groetjes, Lisa.

    BeantwoordenVerwijderen