maandag 13 oktober 2014

Opdracht drie: ADHD

ADHD

ADHD is een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Kinderen met ADHD hebben vaker en sterker dan de meeste andere kinderen problemen met:
  • Aandacht en concentratie:
    zij vinden het moeilijk om hun aandacht blijvend op een taak te richten en zich niet door allerlei prikkels uit de omgeving te laten afleiden
  • Hyperactiviteit:
    ze zijn, vooral op jongere leeftijd, voortdurend in beweging. Ze zijn vaak snel opgewonden en gefrustreerd. Vaak voelen zij een grote onrust van binnen. Stil zitten en rustig zijn kost ongewoon veel energie.
  • Impulsiviteit:
    zij doen voordat ze denken. Ze houden zich niet (ook niet onbewust) bezig met de gevolgen van hun gedrag; de 'remfunctie' ontbreekt.
  • Regelfuncties:
    ze vinden het moeilijk te plannen, en om hun emoties, motivatie en alertheid te reguleren en eerdere ervaringen te laten meespelen bij beslissingen en verwachtingen over de toekomst. Ze reageren daardoor ook anders op beloning en straf.


In de klas:

  • Benader de ADHD leerling positief Een positieve benadering is zeer belangrijk. Het vergroot het vertrouwen en het zelfbeeld. Laat de leerling merken dat je hem of haar accepteert en het onvermogen respecteert. Benoem gedrag wat je wel wil zien. Dus niet wat niet mag, maar hoe wel? Geef veel complimenten als de ADHD leerling juist gedrag laat zien. Stel vriendelijk, maar zeker strikt wat de leerling moet doen. Laat je niet verleiden tot discussies.

  • Regels, ter bevordering van de structuur en veiligheid Zoals al vaak is benoemd kan een ADHD leerling absoluut niet zonder structuur. Daarnaast is het van belang dat de leerling zich veilig voelt. Stel regels op om deze twee aspecten te waarborgen en pas deze consequent en permanent toe. Structureer blijvend voor, herhaal steeds regels en afspraken.

  • Een veilige en overzichtelijke leeromgeving Geef de leerling een vaste en rustige plaats in de klas. Of in overleg met de leerling op een rustige plaats buiten de klas. Geef lesmaterialen een vaste plek en zorg dat de leerling alleen de spullen op tafel heeft die daadwerkelijk nodig zijn voor de les. Verander de inrichting van het lokaal niet of nauwelijks, of bespreek ze vooraf door met de ADHD leerling. Zet de lesplanning op het bord, zodat de leerling weet waar hij / zij aan toe is. Programmeer zoveel mogelijk situaties voor.

  • Geef duidelijke, concrete instructies Verdeel grote opdrachten in kleine deel opdrachten. Geef één opdracht tegelijk. Ontwikkel stap voor stap schema's om de opdracht uit te voeren. Herhaal de belangrijkste hoofdpunten van een opdracht. Geef bij moeilijke opdrachten heldere geheugensteuntjes die de leerling kunnen helpen.

  • Schakel de hulp van klasgenoten in Een ADHD leerling kan veel baat hebben als klasgenoten hem helpen. Bijvoorbeeld door de leerling te helpen met opdrachten, maar ook aan te spreken op zijn gedrag. Als men dit begeleidingsadvies inzet is het belangrijk dat er eerst goede afspraken zijn gemaakt.


2 opmerkingen:

  1. Je blog ziet er goed en netjes uit, en het heeft een duidelijke indeling.
    Goed dat je eerst verteld wat ADHD is, waar kinderen met ADHD moeite en problemen mee hebben en hoe je deze kinderen in de klas begeleid. Het artikel spreekt mij erg aan omdat ik in mijn klas een aantal leerlingen heb die ADHD hebben. Zo krijg ik een duidelijk beeld van wat deze stoornis precies inhoud en hoe ik deze leerlingen kan begeleiden op school. Leuk dat je er een plaatje bij doet in één plaatje kan je goed zien wat ADHD inhoud. Nadat ik deze blog heb gelezen is mij veel duidelijker geworden hoe ik deze kinderen beter kan begeleiden.

    Tip: Mijn tip zou zijn, schrijf iets meer in je eigen woorden. Dat doe je al maar mag nog wat meer. Zeker als je informatie van bijvoorbeeld internet of uit boeken haalt is het wel handig dat je het in je eigen woorden zet.

    Top: Het geheel ziet er heel mooi uit, duidelijke opbouw voldoende informatie die nuttig en goed te gebruiken is. Ik ga deze informatie gebruiken voor in mijn eigen stage klas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heey Lieke,

    Jouw blog over ADHD sprak me heel erg aan, omdat ik zelf een leerling in mijn stageklas heb en dit soms nog best wel lastig vind.
    Je hebt duidelijk beschreven wat ADHD inhoudt. Ook vind ik het erg goed dat je hebt beschreven hoe je het in de klas kan aanpakken. Hierdoor heb je goed laten zien hoe je in de werkomgeving als onderwijsassistent er te maken mee kan hebben. En qua lay-out ziet het er erg verzorgd uit. Je hebt met kopjes en punten duidelijk de tekst verdeeld. Hierdoor is de tekst duidelijk, overzichtelijk en makkelijk te lezen. verder past het plaatje er ook erg goed bij. Hierdoor zie je dat een persoon met ADHD echt met van alles bezig is.

    Tops: erg overzichtelijk door de punten, en duidelijk beschreven wat ADHD inhoudt.

    Tips: let op de hoofdletters in tekst, en door die punten wordt het overzichtelijker, maar bij het 2e punt zou ik een enter gebruiken na het dikgedrukte deel, zodat het nog overzichtelijker is.

    groetjes Esther

    BeantwoordenVerwijderen