

Mislukkingen
Dit soort ideeën kennen we ook uit het verleden, net als de mislukkingen hiervan. Een voorbeeld hiervan is het studiehuis, waarmee er van een groot deel te veel werd verwacht op het gebied van zelfstandigheid, concentratie, structuur en intelligentie.
Steve Jobs was met zijn combinatie van eigenschappen zeldzaam in zijn generatie. Klassen kunnen uitgaan van IQ scores, maar door het onderscheid wat Steve Jobs maakt in onder andere creativiteit, autonomie en prestatiemotivatie kan er per generatie nog geen klas gevuld worden.
Een andere fout ligt bij de combinatie van technologieontwikkeling en leerprocessen bij leerlingen. Het wordt voorgesteld alsof moderne technologie een betere manier van leren is, maar alsof hij ook noodzakelijk is. Hierbij houden zij geen rekening met hoe leerprocessen, psychische patronen en werkprocessen werken. Nu weten we dat deze problemen niet zo snel veranderen als onze technologische omgeving.
Verwaarlozing
De schoolklassen zijn gevuld met kinderen met rugzakjes vanwege aandacht- en concentratieproblemen, en andere tekorten in hun schoolse ontwikkeling. Dit komt onder andere door het gebrek aan structuur, het tekort aan training in concentratie en aandacht, de verwaarlozing van het uit het hoofd leren van woorden, grammatica en spelling, de afwezigheid van een inspirerende docent die voor de klas staat en weet wat de kinderen moeten kennen. Het blijft opvallend dat talloze hoog leraren in de onderwijskunde hier geen grip op hebbenen aan de zijlijn toekijken.
De volkskrant: "Steve Jobsschool? Ze leren het ook nooit in het onderwijs."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten