dinsdag 23 september 2014

Opdracht 3: Autisme: met een juiste gebruiksaanwijzing kom je heel ver

Alkmaar op zondag: Autisme, met een juiste gebruiksaanwijzing kom je heel ver.

De nationale autisme week is van 2 tot 9 april. In deze week wordt er landelijk extra aandacht aan autisme besteedt.

Jaarlijks melden zich zo'n 1000 kinderen bij de stichting kinder- en jeugdpsychiatrie De Praktijk en Triversum met het vermoeden van autisme.

Het is belangrijk om autisme op tijd te signaleren, op deze manier kan alle passende hulp worden ingezet. Zodra er een passende 'gebruiksaanwijzing' is gevonden, kan het kind prima funtioneren in de samenleving.

In dit artikel staat Alex centraal, een jongen met autisme.
 

Alex is een jongen van negen jaar die alles goed in de gaten houdt. Alex heeft altijd alles op en rijtje. Wanneer er iemand jarig is, wie het langste in de klas is, wanneer er moet worden gerekend en wanneer er wat gegeten wordt.

Alex is een sportieve jongen, hij zit op judo en gaat graag zwemmen. Ook heeft Alex nog een broertje en een zusje.

Net als veel andere autistische kinderen kan Alex heel boos worden als er iets ineens veranderd. De juf is ziek en er staat een invalkracht voor de klas die een ander voorleesboek pakt, dan er altijd gebruikt wordt. Hier kan Alex dan erg boos op reageren.

Ineens vakantie, ander avondeten of een invalkracht. Voor een persoon zonder autisme zou dit allemaal geen probleem zijn. Voor Alex wel, hij kan ineens heel boos, overstuur of zelfs agressief reageren.

Bij Alex is op tien jarige leeftijd de diagnose PPD-NOS vastgesteld. Dit is een vorm van autisme. Sinds de diagnose is er voor Alex, zijn ouders en zijn school een hoop veranderd. Er wordt nu meer rekening gehouden met Alex. Als er een invalkracht in de klas komt, wordt dit van tevoren met de ouders van Alex besproken. Ze kijken dan hoe ze dit het beste op kunnen pakken, zodat er zo min mogelijk problemen zijn. Dit is voor zowel Alex als de invalkracht een stuk fijner. Ook leert Alex wat hij moet doen als het moeilijk voor hem wordt. Hij kan zichzelf daar nu sneller mee helpen.

Het heeft altijd even tijd nodig om de goede oplossing/gebruiksaanwijzing te vinden. Het is een tijd van zoeken, praten en veel uitproberen. Maar uiteindelijk wordt er een manier gevonden waarmee het allemaal een stuk soepeler gaat lopen.

Ik heb het artikel gevonden op de website van "De praktijk" Het centrum voor ambulante kinder- en jeugd psychiatrie. Het artikel is op zondag 3 april gepubliceerd in 'Alkmaar op zondag'. Klik hier voor het originele artikel.

 
Dit filmpje gaat over Luka, ze is tien jaar en zit op de basisschool. Éen jaar geleden kreeg zij de diagnose PDD NOS, een vorm van autisme.




1 opmerking:

  1. Hoi Jaressa,
    Je verteld duidelijk wat er met Alex aan de hand is.
    Ik vind het leuk dat je ook nog aandacht besteed aan de nationale week van autisme, ook dat er nog wat feiten in staan vind ik leuk. Ik vind het fijn om een voorbeeld van en leerling te lezen. Er staan duidelijke tips in voor Alex, die misschien ook wel voor anderen zouden kunnen werken. Goed dat je verwijst naar het originele artikel. Ook het filmpje is zeer educatief. Leuk om te lezen, en hier zitten zeker goede tips in voor de praktijk.
    Dankjewel, Groeten.
    Shanice Klomp

    BeantwoordenVerwijderen