maandag 29 september 2014

Opdracht 2: De wereld van het jonge kind

Opdracht 2: Samenvatting Buiten spelen en leren

De meeste kinderen vinden buiten spelen de leukste activiteit op school. De meeste kleuterleerkrachten vinden het heel ontspannend. Maar ook dit onderdeel vraagt de inzet van de leerkracht om de kleuters optimale ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.
Hierover gaat het in dit artikel in het vaktijdschrift De wereld van het jonge kind.

Keuzes maken
Voor een leerkracht met haar groep buiten kan gaan spelen, zijn er op schoolniveau al keuzes gemaakt, waarbij besproken is:
  • welke ervaringen willen we buiten voor de kinderen mogelijk maken
  • hoeveel tijd kunnen de kleuters buiten doorbrengen
  • hebben de kleuters een eigen speelgedeelte ter beschikking
  • hoeveel kinderen mogen er tegelijk buiten zijn


Beschut en veilig
De inrichting van de speelplaats bepaalt voor een groot gedeelte wat en hoe de kinderen kunnen spelen. Een indeling in kleinere speelplekken met elk een eigen karakter, maakt dat de kinderen beschutte speelplekken hebben en dat ze elkaar nauwelijks in de weg lopen.

Begeleiden en stimuleren
De primaire rol van de leerkracht bij het buitenspel is wel het bieden van veiligheid en ondersteuning en het beschikbaar zijn. Die veiligheid is nodig, omdat door de vrijere contacten buiten, bepaalde kinderen eerder gepest of geintimideerd kunnen worden dan in de klas.

Kijken en luisteren
Naast alles wat de leerkracht doet aan begeleiding en stimulering is er nog een belangrijke taak: observeren. Dit kan verschillende invullingen hebben. Spelen alle kinderen, of vallen er enkele buiten de boot? Daarnaast zal ze de individuele kinderen ook gerichter observeren en krijgt het obserevren van de zorgkinderen buiten een extra dimensie: gaat het kind sociale contacten aan, durft het nieuwe uitdagingen aan, hoe staat het met de motoriek?


www.vrijbuiten.nl

1 opmerking: