maandag 13 oktober 2014

Opdracht 3: bij deze opdracht ga ik een artikel over het syndroom schrijven, hierin staat wat het syndroom van down is en hoe je het kan begeleiden.


Maar bij het syndroom van down zitten er van het 21ste chromosoom geen twee, maar drie stuks in elke lichaamscel. Tenminste, meestal. Want heel soms zitten niet in alle cellen drie stuks van het 21ste chromosoom, maar alleen in een deel van de cellen. Dit heet mozaïek Downsyndroom. Verder zit soms het 21ste chromosoom vast aan een ander chromosoom.Mensen met het syndroom van down hebben een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. Het uiterlijk is vaak herkenbaar door een wat ronder gezicht, iets schuinstaande ogen en een lagere neusbrug. Lichamelijk ontwikkelen zij zich trager.

Het syndroom van down is een aangeboren aandoening. Iemand met het syndroom van down heeft een 'extra' chromosoom.

Chromosomen zitten in alle lichaamscellen. Ze dragen onze erfelijke eigenschappen. We hebben 23 paar chromosomen. In alle cellen zitten twee stuks van ieder chromosoom. 

Hoe iemand met het syndroom van down zich (vooral verstandelijk) ontwikkelt, verschilt per persoon. Mensen met mozaïek Downsyndroom ontwikkelen zich vaak beter dan mensen met volledig syndroom van down.

Qua begeleiding ligt het er erg aan hoe het kind zich ontwikkeld, want bij het syndroom van down is het heel erg verschillend in IQ. Het ene kind kan veel meer dan een ander kind. Mijn moeder begeleidt een meisje met het syndroom van down, dit meisje heeft een hoger niveau dan een gemiddeld kind met het syndroom van down.

Dit meisje is heel erg snel afgeleid en heeft de ene keer heel veel zin om iets te doen en de andere keer wil ze niks en kan je ook echt niks met haar. ze is veel op eten gericht dus zorgt mijn moeder er vaak voor dat ze iets te eten bij zich heeft zodat als ze niet wilt werken ze het met een beloning kan doen en zo lukt het vaak wel.

Verder heeft ze veel begeleiding nodig met bijna alle vakken. Mijn moeder zit er in de klas bij en begeleid haar zo met de vakken en doet veel opdrachten samen met haar, maar zo kan dit meisje wel de lessen mee krijgen en doet ze niet de hele tijd alles 1 op 1.

Ook hebben deze kinderen moeite met motoriek, dus hierin krijgt ze ook begeleiding en oefeningen in de gymzaal met een onderwijsassistent. Dit werkt ook voor het concentratievermogen, want ze is snel afgeleid en doordat ze tussendoor even iets anders doet en kan bewegen kan ze hierna weer aan het werk.
hierbij de link waar ik informatie vanaf heb gehaald: http://www.erfelijkheid.nl/content/syndroom-van down

hierbij een link van een trailer over een documentaire over 3 gezinnen met een kind met het syyndroom van down. https://www.youtube.com/watch?v=xYIi7bwdv-A 



1 opmerking:


  1. Het artikel ziet er duidelijk uit, maar als je snel scrolt scrol je er snel voorbij omdat het niet echt een pakkende introductie heeft. De blog is goed te begrijpen.

    Er word in de blog veel verteld over wat het syndroom van down is en welke verschillen er zitten tussen met mensen met het syndroom van down. Er word verteld waaraan je het kunt herkennen en hoe je een kind met het syndroom van down het beste kunt begeleiden.

    Er staat ook een praktijkvoorbeeld in de blog en dat spreekt mij erg aan, dan krijg je als lezer een duidelijk voorbeeld uit de praktijk over de begeleiding van iemand met het syndroom van down. Als ik in de toekomst mijn eigen klas les zou gaan geven en er zit iemand in met het syndroom van down kan ik in deze blog alvast goed lezen hoe het ongeveer gaat met een kind met het syndroom van down in de klas.

    Tips:
    - Zet kopjes boven de verschillende onderdelen.
    - Ga wat verder in op de begeleiding van een leerling met het syndroom van down.

    Tops:
    - Het is een duidelijk en samenhangend verhaal.
    - Er staat bruikbare informatie in.

    BeantwoordenVerwijderen