Leerjaar 3 opleiding Onderwijsassistent
![]() |
voorbeeld van een vaktijdschrift |
Verder verdiep je je in vakliteratuur dat beschikbaar is voor het onderwijs.
Taakklasse 3
Werkprocessen: 3.1 Werkt aan deskundigheidsbevordering en professionalisering van het beroep
3.4 Evalueert en rapporteert ervaringen en bevindingen
Uitvoering van de taak:
Deze leertaak voer je individueel uit. De uitvoering kan alleen digitaal volgens de opdracht die hieronder staat beschreven.
Deze opdracht bestaat uit vijf onderdelen. Je werkt aan deze onderdelen tijdens de lestijd die ervoor staat en daarnaast kun je er op andere momenten aan werken.
Je plaatst de uitwerking van de opdrachten op het blog. Eerst werk je aan een concept. Als je tevreden bent over je product dan klik je op publiceren en wordt je artikel geplaatst. Vanaf dat moment kijkt de docent naar je produkt en wordt het beoordeeld. Als je de vijf opdrachten hebt uitgevoerd wordt de leertaak afgetekend.
Planning: per twee weken werk je aan één opdracht.
DE OPDRACHTEN
Opdracht 1: week 1/2
Je oriënteert je op de verschillende vaktijdschriften die er zijn voor het onderwijs. Vervolgens kies je er één uit voor deze opdracht. Je schrijft een artikel over je gekozen vaktijdschrift waarin je beschrijft voor wie het geschreven is, wat de onderwerpen zijn en wat je zelf vindt van dit tijdschrift. Zou je het collega's aanbevelen, waarom wel/niet. Wat vind je van de lay-out van het tijdschrift, de opbouw, de inhoud, illustraties, schrijfstijl, is de tekst begrijpelijk, is de inhoud actueel en toepasbaar of alleen theoretisch e.d. Je artikel heeft ongeveer 400 woorden. Je voegt een jump break toe, een foto en een link. In de handleiding lees je hoe dat moet. Lees die informatie goed door ! De link gaat naar een voorbeeld van je vaktijdschrift of iets dat er mee te maken heeft.
Opdracht 2: week 3/4
Kies een vaktijdschrift. Hierin zoek je een interessant artikel. Vat dit artikel samen en publiceer deze samenvatting op het blog. Geef duidelijk alle gegevens van het vaktijdschrift weer. Link naar het vaktijdschrift. Je kunt ook online een artikel zoeken en samenvatten. Je maakt dan een link naar het artikel. Je samenvatting heeft ongeveer 250 woorden. Je voegt een jump break toe, foto en link.
Opdracht 3: week 5/6
Voor deze opdracht ga je op zoek naar informatie over een leer- of gedragsprobleem/stoornis. Bijvoorbeeld dyslexie, syndroom van Asperger. Je schrijft een artikel over dit onderwerp waarin je onder andere beschrijft wat het probleem of de stoornis inhoudt en je schrijft op welke manier je een leerling met dit probleem of stoornis het beste kunt begeleiden in het onderwijs. Geef tips waar je collega's iets aan hebben. Je artikel bestaat ongeveer uit 400 woorden. Het is niet de bedoeling dat er 25 artikelen over dyslexie worden geplaatst. Maximaal drie per onderwerp. Maak onderling afspraken of kijk bij de concepten of jouw idee nog mogelijk is.
Bedenk vooraf welk type artikel je gaat schrijven. Dit kan zijn:
1. een informatief artikel waarin je achtergrondinformatie geeft.
2. een betogend artikel waarin je de lezer wil overtuigen van jouw standpunt
3. een beschouwend artikel waarin je de lezer wil laten nadenken over iets.
Maak vooraf een bouwplan en verdiep je in verschillen in opbouw van een artikel.
Je voegt bij deze opdracht veel toe: jump break, foto, link en video.
Opdracht 4: week 7/8
Zoek naar een nieuwe ontwikkeling in het onderwijs of naar een onderzoek dat is gedaan in het onderwijs. In vaktijdschriften wordt aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen, methoden of leermiddelen voor het onderwijs. Kies een onderwerp en deel deze informatie, aan de hand van een zelfgeschreven artikel, met je studiegenoten. Je schrijft een artikel van ongeveer 300 woorden. Een video toevoegen is bij deze opdracht niet verplicht.
Bedenk vooraf welk type artikel je gaat schrijven. Dit kan zijn:
1. een informatief artikel waarin je achtergrondinformatie geeft.
2. een betogend artikel waarin je de lezer wil overtuigen van jouw standpunt
3. een beschouwend artikel waarin je de lezer wil laten nadenken over iets.
Maak vooraf een bouwplan en verdiep je in verschillen in opbouw van een artikel.
Je voegt bij deze opdracht toe: jump break, foto, link en video.
Opdracht 5: week 9/10
Reageer op twee artikelen van medestudenten. In je reactie geef je aan wat je van het artikel vindt qua inhoud en lay-out. Heb je er iets aan in de praktijk ? Spreekt het je aan, waarom wel/niet. Geef tot slot twee tips en twee tops. Je reactie bestaat uit ongeveer 200 woorden. Let op dat niet één persoon alle reacties krijgt. De reacties moeten verdeeld worden. Per persoon zijn twee reacties toegestaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten