dinsdag 22 juli 2014

Handleiding en eisen

HANDLEIDING en EISEN  voor de artikelen

Maak een nieuw bericht aan
Als je genoeg informatie hebt gevonden, ga je aan de slag met het schrijven van je artikel. Klik op 'nieuw bericht' helemaal rechts bovenaan deze pagina om een nieuw bericht aan te maken. Typ een titel in het daarvoor bedoelde titelvak en schrijf je artikel in het tekstvak daaronder.

Tip: open het nieuwe bericht in een nieuw tabblad of venster van je webbrowser. Dan kun je gemakkelijker tussentijds terugkijken naar deze instructie. Klik daarvoor niet met de linkermuisknop, maar met de rechtermuisknop op 'nieuw bericht' en kies voor 'open in nieuw tabblad' of 'open in nieuw venster'.

Lay-out
Kopieer en plak je tekst niet vanuit Word! Je kopieert dan namelijk ook allerlei 'valse opmaak' mee, die ervoor zorgt dat de lay-out van je artikel niet goed aan te passen is. Schrijf in plaats daarvan het artikel volledig op Blogger en gebruik de opmaakbalk bovenaan de pagina om de lay-out van je artikel aan te passen. Gebruik het standaard ingestelde lettertype en de standaard ingestelde lettergrootte. (Je moet uiteraard  je tekst zelf schrijven!)

Opslaan
Sla je artikel tussentijds op door op 'opslaan' te drukken. Door je artikel op te slaan, kun je ook op verschillende tijdstippen aan je artikel werken. Let op: de knop 'publiceren' gebruik je pas helemaal op het einde als je artikel helemaal af is. Ook nadat je je artikel gepubliceerd hebt, kun je het nog aanpassen.

Richtlijnen voor schrijven op het web
Mensen lezen minder graag van een scherm dan van papier. Teksten op het web dienen daarom zo geschreven en opgemaakt te zijn dat de lezer snel kan zien waar de tekst over gaat en uit welke onderdelen deze bestaat. Dat doe je als volgt:
  • Begin je tekst met de belangrijkste informatie. Open je tekst niet met een pakkende anekdote, interessante inleiding of grappig voorbeeld, maar kom meteen to the point.
  • Maak gebruik van betekenisvolle tussenkopjes voor je paragrafen.
  • Schrijf binnen je paragrafen alinea's die ongeveer even lang zijn.
  • Scheid alinea's altijd van elkaar met een witregel, nooit met een harde return.
  • Gebruik voor opsommingen een lijstweergave zoals deze.
  • Probeer tijdens het schrijven van je artikel continu voor ogen te houden welke informatie relevant is voor je lezer. Laat overbodige zaken weg.
Voeg links toe
Voeg in ieder geval een link toe naar de website van het door jou besproken vaktijdschrift of onderwerp. Selecteer in je artikel de naam van het vaktijdschrift of onderwerp. Wanneer je het voor het eerst noemt in de lopende tekst, klik vervolgens in de taakbalk op 'Link toevoegen of verwijderen' en vul in het pop-upvenster het webadres van tijdschrift of onderwerp dat je bespreekt. Verder kun je links toevoegen naar relevante webblogartikelen, webpagina's, Wikipedia-artikelen of filmpjes op YouTube, die je lezer meer informatie kunnen verschaffen over het vaktijdschrift of onderwerp  dat je bespreekt.

Gebruik altijd betekenisvolle linkteksten:
  • Fout: 'Klik hier voor een mooi voorbeeld' of 'Ga naar deze website voor een goed voorbeeld'.
  • Goed: 'Een goed voorbeeld van gebruik in het onderwijs vind je op de weblog van Pieter Hendriks' en 'Een ander goed voorbeeld is te vinden op de website van het Han Vastman Lyceum.'

Voeg een afbeelding toe
Als je je artikel geschreven hebt, voeg je aan het begin van je tekst het logo of illustratie toe van het vaktijdschrift of onderwerp dat je bespreekt. Zoek op internet naar de illustratie, sla het op je computer op en plaats het in je artikel door in de taakbalk op 'Afbeelding invoegen' te klikken. Als de afbeelding is ingevoegd en je klikt erop, verschijnt er een extra taakbalk voor het wijzigen van eigenschappen van de foto. Kies qua formaat voor 'klein' en qua uitlijning voor 'links'. Voeg een tekst toe, onder de foto.

Voeg een video toe
Voeg aan het einde van je artikel één video van YouTube toe door in de taakbalk te drukken op 'Een video invoegen', links in beeld te kiezen voor de optie 'Van YouTube' en in het zoekveld dat verschijnt de titel in te vullen van een video die je eerder op YouTube gevonden hebt. Wees bij het plaatsen van een video kritisch: plaats niet het eerste filmpje dat je tegenkomt, maar kies er één die van goede opzet en kwaliteit is en die echt iets toevoegt aan je artikel. Bijvoorbeeld omdat in het filmpje heel helder uitleg wordt gegeven over jouw onderwerp of omdat het filmpje een mooi voorbeeld bevat van een onderwijstoepassing. Beschrijf voorafgaand aan het filmpje kort wat er op het filmpje te zien is. In dit instructiefilmpje lees je bijvoorbeeld meer over blogger.com.


Voeg een jump break toe
Voeg tot slot een 'jump break' toe door in de tekst te klikken na de eerste of tweede alinea en dan in de taakbalk te drukken op 'Jump break invoegen'. Een 'jump break' zorgt ervoor dat op het weblog alleen het gedeelte van de tekst te zien is vóór de 'jump break'. Er wordt op de hoofdpagina op de plek van de jump break vanzelf een link ingevoegd met 'meer lezen', waarop de lezers kan klikken om het hele artikel te zien. Het scheelt dus vooral ruimte op de hoofdpagina.

Voeg labels toe
Klik rechts in beeld op 'Labels' en typ in het tekstveld je naam, de naam van het vaktijdschrift of onderwerp dat je bespreekt en de tekst 'algemene informatie'. Je schrijft alles in kleine letters en scheidt de drie delen van elkaar met komma's. Voorbeeld: ellen koelewijn, jsw, algemene informatie. Door een post van labels te voorzien zorg je ervoor dat lezers je post later gemakkelijker terug kunnen vinden.

Een label wordt ook vaak een 'tag' genoemd.

Publiceren
Alle stappen gevolgd? Druk dan op de oranje knop 'Publiceren' bovenaan de pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten